flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Аналіз обліково – статистичної роботи Корсунь-Шевченківського районного суду Черкаської області за І півріччя 2012 року

01 серпня 2012, 13:03

АНАЛІЗ

 

обліково – статистичної роботи  Корсунь-Шевченківського районного суду Черкаської області

за І півріччя 2012 року

 

 

17 липня 2012 року                                                                 м. Корсунь-Шевченківський

 

Відповідно до Закону України «Про судоустрій та статус суддів» та на виконання плану основних напрямків роботи Корсунь-Шевченківського районного суду Черкаської області на 2012 рік проаналізовано стан обліково-статистичної роботи в суді за 1 півріччя 2012 року.

 

За джерела отримання інформації при проведенні даного аналізу було взято: план роботи суду на 1 півріччя 2012 року, матеріали за результатами його виконання (довідки, узагальнення), звітність суду, аналізи обліково-статистичної роботи суду, протоколи оперативних нарад суду, нормативно-правові акти, що регулюють питання обліку та реєстрації судових справ, а також Методичні рекомендації щодо проведення аналізу обліково-статистичної роботи територіальними управліннями ДСАУ та загальними судами, обліково-статистичні картки на справи, обліково-статистичні картки на особу, стосовно якої розглянуто кримінальну справу, картки сум збитків, завданих злочином.

 

Протягом першого півріччя 2012 року судом здійснено комплекс заходів щодо організаційного забезпечення діяльності суду з реалізації основних завдань обліково-статистичної роботи: забезпечення достовірності, об’єктивності, оперативності, стабільності та цілісності інформації про роботу суду з основної діяльності.

 

Згідно з посадовою інструкцією ведення діловодства в суді організовує керівник апарату суду.

 

Для створення єдиної системи формування справ в суді розроблена номенклатура, яка затверджена головою суду, схвалена ЕК, а номенклатура за 2009 рік погоджена ЕПК місцевої державної архівної установи.

 

Планування роботи суду.

Заплановані заходи охоплюють всі напрямки роботи – кадрова, обліково-статистична робота, аналізи та узагальнення судової практики, перевірка роботи канцелярії, тощо. Всі заплановані заходи виконуються, про що свідчать надані матеріали у відповідних номенклатурних справах та відмітки про виконання в самому плані.

 

З працівниками апарату суду систематично проводяться заняття, на яких обговорюються різноманітні питання: вивчається законодавство України, Правила поведінки державних службовців, Інструкція з діловодства в місцевому загальному суді, Інструкція про порядок передачі справ до архіву суду, Інструкція про порядок фіксування судового процесу та інше.

За 2012 рік станом на 30 червня 2012 року проведено 13 занять, працівники суду ведуть конспекти занять по підвищенню кваліфікації.

 

Згідно з рекомендаціями ТУ ДСАУ у Черкаській області напередодні звітних періодів з відповідальними особами апарату суду проведені заняття по вивченню Інструкцій щодо складання статистичних звітів.

 

В суді заведено всі необхідні обліково-статистичні картки на кримінальні, цивільні, адміністративні справи, справи про адміністративні правопорушення, тощо.

 

На виконання п.3.10.6 Інструкції з діловодства в місцевому загальному суді затвердженої наказом ДСА України від 27.07.2006р. № 68 зі змінами та доповненнями, після закінчення 2011 року всі обліково-статистичні картки на справи, що не розглянуті по суті, перереєстровано в хронологічному порядку їх надходження до суду із зазначенням на них нового порядкового номера. Переоформлені обліково-статистичні картки переставлені в картотеку 2012 року відповідно, а до картотек 2011 року вкладені картки-замінники.

 

В суді запроваджено автоматизовану систему документообігу КП Д-3.

 

В обліково-статистичних картках на кримінальну справу,по скаргах  приватного обвинувачення за 2012 р. заповнено дані про обвинуваченого; вказано причини не розгляду, результати розгляду справи, яке призначене покарання; в кожному потрібному випадку є відомості про потерпілих (за вироком суду); вказано повернення дати справи до канцелярії суду, дати набрання судовим рішенням законної сили, дати звернення до виконання, дати надіслання картки на особу до ТУ ДСАУ у Черкаській області, зазначено кількість завданих збитків, їх розмір в грошовому еквіваленті, вказано суму судових витрат за справою, тощо.

 

Протягом першого півріччя 2012 року проводилося виправлення помилок по карткам на особу, стосовно якої розглянуто кримінальну справу за 2011 рік, які було направлено до апеляційного суду Черкаської області.

 

Реєстрація справ та матеріалів, що надходять до суду здійснюється відповідно до Інструкції з діловодства в місцевому загальному суді від 27.06.2006 р. зі змінами та доповненнями, Інструкції щодо заповнення і подання форм звітності про розгляд апеляційними та місцевими судами судових справ та матеріалів від 5.06.2006 р. зі змінами та доповненнями.

 

Відповідно до плану роботи  суду на I півріччя 2012 року та листів Апеляційного суду Черкаської області, Корсунь-Шевченківським районним судом Черкаської області проведено ряд узагальнень та аналізів.

Результати аналізів та узагальнень протягом півріччя обговорювалися на нарадах працівників суду за участі суддів та голови суду.

 

Штатна чисельність працівників суду становить 21 одиницю.

 

Станом на 30 червня 2012 року у суді фактично працює 20 осіб, тобто посади у суді заповнені на 95,24%.

 

Із 21 одиниці працівників суду, станом на 30 червня 2012 року, працює:

4 суддів (100%);

15 державних службовців – 14 (93,3%);

службовці – 1 (100%);

 інших працівників – 1 (100%).

 

Працівники суду, які працюють у суді від 1 до 3 років – 4 особи (19,04%),  від 3 до 5 років – 3 особи (14,28%), від 5 до 10 років – 5 осіб (23,8%), більше 10 років – 8 осіб (17,6%).

 

З 15 державних службовців мають наступну освіту:

 

7 – повну вищу юридичну;

 

8 – іншу освіту.

 

Всі працівники суду підвищують свою кваліфікацію шляхом відвідування  курсів по підвищенню кваліфікації та регулярне проведення семінарів в суді по підвищенню кваліфікації.

 

Протягом першого півріччя 2012 року працівниками апарату Корсунь-Шевченківського районного суду Черкаської області відвідувались всі проведені ТУ ДСАУ у Черкаській області семінари, конференції, заняття щодо підвищення кваліфікації працівників відповідальних за обліково-статистичну роботу суду, архівну справу в суді, кадрову роботу та автоматизовану систему документообігу суду.

 

Протягом півріччя працівникам апарату Корсунь-Шевченківського районного суду Черкаської області надавалась консультативна допомога в телефонному режимі ТУ ДСАУ у Черкаській області з питань, які стосуються ведення діловодства, архівної справи; роботи по зверненню громадян; складанню місячних, квартальних, піврічних контролів та звітів, форм звітності №№ 1-ОП, 1-Л, встановлення індексів для вірної реєстрації та обліку судових справ, заповненню обліково-інформаційних карток та карток на особу, стосовно якої розглянуто кримінальну справу та з інших питань обліково-статистичної роботи.

 

Крім того,  ТУ ДСАУ у Черкаській області вело листування з судом з питань організації судової статистики: щодо своєчасного направлення до ТУ ДСАУ у Черкаській області карток на особу, стосовно якої розглянуто кримінальну справу, щодо здачі звітів та з інших питань.

 

Надавались роз’яснення на запити суду з тих чи інших проблемних питань, які виникали при веденні обліково-статистичної роботи. Всі листи, роз’яснення розмножувались, видавались відповідним працівникам для вивчення та використання в роботі, крім того обговорювались та вивчались на оперативних нарадах працівників суду.

 

Відповідно до плану основних напрямків роботи Корсунь-Шевченківського районного суду Черкаської області на перше півріччя 2012 року заплановані завдання виконанні повністю та своєчасно.

 

У суді регулярно проводяться навчання працівників апарату суду: темами занять є розгляд положень Інструкції з діловодства в місцевому загальному суді, норми законодавства, первинний облік справ, порядок передачі справ до архіву, тощо.

 

Робота  з організації обліково-статистичної роботи в суді планується з урахуванням її стану в суді та якості поданих форм звітності. До плану включаються заходи про вивчення методичних рекомендацій та інструктивного матеріалу з питань обліково-статистичної роботи, звітів, а також надання практичної допомоги, проведення перевірок, тощо.

 

З працівниками апарату суду проводяться заняття згідно з окремо розробленими планами. На заняттях обговорюються різноманітні питання – вивчаються ЗУ «Про державну службу», «Про звернення громадян», «Про доступ до публічної інформації», «Про судовий збір», «Про засади запобігання і протидії корупції», Інструкція з діловодства в місцевому загальному суді, процесуальне законодавство, Правила поведінки працівників суду та інше.

 

Відповідно до плану в суді значну увагу приділяється аналітиці – проводяться аналітичні дослідження з наступних питань: стану якості відправлення та здійснення правосуддя з визначенням динаміки у порівнянні з аналогічним звітним періодом; якості заповнення суддями та помічниками суддів карток на осіб, стосовно яких розглянуто кримінальні справи та вироки (постанови, ухвали) щодо яких набрали законної сили; помилок, допущених судом під час складання звітів; залишків судових справ, не розглянутих на початок звітного періоду та інше.

 

У суді  також планується ведення роз’яснювальної роботи через ЗМІ або на зустрічах з учнями шкіл міста і району і така проводилася.

 

За I півріччя 2012 року Корсунь-Шевченківським районним судом Черкаської області було проведено День відкритих дверей «Відкритість суду - крок назустріч громадськості», який відбувся 27 квітня 2012 року.

Такий захід проводиться вже не вперше з початку існування суду і за ініціативи Української асоціації сприяння розвитку судового адміністрування і Державної судової адміністрації України, на рівні держави.

 «Дню відкритих дверей в суді», передувала клопітка робота (оповіщення, мотивація, збір інформації, наміри, бажання відвідувачів і т.д.).

Про цей захід  судом були повідомлені райдержадміністрація, служба у справах дітей, відділ освіти, служби і центри в справах сім’ї, дітей та молоді, преса.

Суд  відвідали учні 9 – 10 класів двох шкіл: Корсунь-Шевченківської ЗОШ I-III ступенів № 1 та Корсунь-Шевченківської ЗОШ I-III ступенів № 2.

Учнів старших класів супроводжували  вчителі, яким теж  було цікаво на заході, і які також розширили своє уявлення  про роль суду в житті суспільства та його роботу. Присутнім була також представник  ЗМІ та начальник  служби у справах дітей Корсунь - Шевченківської державної адміністрації Горьова Л.І.

Під час цього заходу була проведена екскурсія по залах судових засідань та кабінетах суду, ознайомлення присутніх з історією суду, з роботою працівників суду.

І учні і вчителі готувались до даного заходу і були активні.

За підсумками проведеного заходу перед учнями виступили та відповіли на всі поставлені запитання голова суду, судді, керівник апарату, помічники суддів, старший секретар суду, секретарі судових засідань та інші працівники суду, а також начальник  служби у справах дітей Корсунь - Шевченківської державної адміністрації Горьова Л.І.

Проведено опитування учнів щодо оцінки проведеного заходу, які позитивно відгукнулися про День відкритих дверей та висловили побажання й в подальшому брати участь в подібних заходах.

 

Обліково-статистична робота, звіти про стан здійснення правосуддя судом протягом звітного періоду складались за допомогою  КП Д-3.

 

Формування та перевірка звітів суду за звітний період виконується за допомогою КП Д-3, яка, відповідно до вимог чинного законодавства, запроваджена в судах з початку 2012 року ( на підставі КП «ДЗС», яка була введена в дію з 1 січня 2011 року). Кожному працівнику апарату суду, згідно його функціональних обов’язків, було надано право доступу до автоматизованої системи документообігу.

 

Головною проблемою КП Д-3 в суді була складність її використання, постійні оновлення, особливо  в звітний період. Основний тягар роботи із системою лягав на всіх працівників апарату суду ( канцелярію, суддів, помічників, секретарів, консультантів, тощо).

 

Впродовж півріччя судом  надсилалися листи до ТУ ДСАУ у Черкаській області, ДСАУ, виходили на форум працівників суду, і підіймали проблемні питання щодо роботи КП Д-3. ТУ ДСА У  Черкаській області зазначені питання узагальнювались та систематично направлялись до Києва.

 

Всі працівники суду належно забезпечені робочим місцем та комп’ютерною технікою.

 

Первинним обліком та складанням статистичної звітності займаються секретарі суду. Кожен із секретарів суду веде первинний облік справ та заповнює статистичні картки.

Даний облік знаходить своє відображення у обліково - статистичних картках та алфавітних покажчиках всіх категорій справ. До алфавітних покажчиків  справ вносяться дані щодо кожної особи, із зазначенням повних прізвища, імені та по батькові.

 

В обліково – статистичних картках заповнюються відповідно до руху справи всі пункти і графи, передбачені формами на підставі запису в журналі розгляду судових справ і матеріалів суддею.

 

Для реєстрації та обліку справ у суді встановлюється перелік індексів. Обліково – статистичні  картки по справам зберігаються  в  канцелярії суду в картотеках відповідно до  переліку індексів.

 

В обліково – статистичних картках заповнюються відповідно до руху справи всі пункти і графи, передбачені формами на підставі запису в журналі розгляду судових справ і матеріалів суддею.

 

З січня 2011 року в суді введена в дію програма КП  «Д-3», що значно ускладнило роботу суду взагалі, починаючи від канцелярії та до суддів. Тепер, окрім паперових видів карток та журналів, секретарі, помічники суддів повинні вносити відомості стосовно руху справи ще в електронному вигляді.

 

Керівником апарату суду або заступником керівника апарату суду проводяться перевірки по заповненню та веденню обліково-статистичних карток. Недоліки або неточності, які виявляються під час перевірок, вказуються секретарям суду, та виправляються секретарями. Довідки, які складаються в ході перевірок, обговорюються на нарадах .

 

 

 

Заступник керівника апарату Корсунь-Шевченківського

районного суду                                                                                Я.М.Перець